Alles wat u moet weten over het nieuwe Vlaamse capaciteitstarief

Wat is het capaciteitstarief?

 

Het capaciteitstarief is een nieuwe tariefmethodologie die de Vlaamse energieregulator (VREG) zal gebruiken om de distributienetwerkkosten te berekenen. Dit is geen bijkomende kost op de elektriciteitsfactuur, maar vervangt de huidige berekening van de netkosten.

 

Wanneer start het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief wordt toegepast vanaf 1 januari 2023.

 

Waarom is het capaciteitstarief belangrijk?

 

Het doel van deze nieuwe tariefmethode is om consumenten en producenten een financiële prikkel te geven om het net efficiënt te gebruiken door onregelmatigheden te beperken en te zorgen voor een stabiel verbruiks-/productieprofiel. Het capaciteitstarief zet consumenten ertoe aan hun energieverbruik zo te verdelen dat het over de dag wordt gespreid, waardoor pieken worden beperkt en de netbeheerders worden geholpen.

 

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

Tot eind 2022 werden de netkosten berekend op basis van uw energieverbruik van het net (kWh). Hoe meer je verbruikte, hoe meer je betaalde voor het net. Het nieuwe capaciteitstarief is gebaseerd op een combinatie van het verbruik (kWh) en de piekbelasting (kW).

Deze tariefmethode vereist een digitale meter die het verbruik en de piekbelasting meet. (Oude) Analoge meters hebben een tarifering met een vaste pieklastwaarde van 2,5kW.

 

Voor wie geldt het nieuwe capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief geldt voor alle residentiële en kmo-netaansluitingen in het Vlaams Gewest. Andere regio’s hebben dit tarief nog niet.

 

Wat is piekvermogen?

Het hoogste gemiddelde kwartierverbruik van een maand bepaalt de maandpiek. De jaarpiek is het gemiddelde van de piek van de laatste 12 maanden.

 

Verhoogt dit capaciteitstarief mijn energiekosten?

 

Dat is heel belangrijk om het volgende te begrijpen:

– Hoe hoger de piek, hoe hoger uw totale netkosten per kWh zullen zijn.

– Hoe meer verbruik, hoe lager uw totale netkosten per kWh zullen zijn.

 

Laten we het voorbeeld nemen van een typisch huishouden met 4000kWh verbruik (2000kWh overdag en 2000kWh ’s nachts), en enkele vergelijkingen maken op basis van de VREG-simulator.

Het opladen van een EV voegt 4000kWh (equivalent van 20.000km/jaar) toe aan uw totale volume, maar verhoogt ook de piek.

 

 

  Consumptie Piek Nettarief Nettarief
Voorbeeld 1

Familie

4000 kWh 4 kW 323 € 0,081 €/kWh
Voorbeeld 2

Familie

4000 kWh 7 kW 443 € 0,111 €/kWh
Voorbeeld 3 Familie + EV 8000 kWh 15 kW 893 € 0,116 €/kWh
Voorbeeld 4

Familie + EV

8000 kWh 10 kW 713 € 0,089 €/kWh

 

U kunt meer simulaties controleren op de officiële pagina:

https://www.vlaanderen.be/energiefactuur-voor-elektriciteit-of-aardgas/nieuwe-nettarieven-onder-meer-capaciteitstarief-voor-gezinnen-en-kleine-bedrijven-vanaf-1-januari-2023

 

Wat betekent dit voor mij als EV rijder?

 

Ik heb een digitale meter >

 

Elke maand kijkt Fluvius naar uw hoogste kwartierpiek in kilowatt (kW), geregistreerd door uw digitale meter. Dit wordt uw maandpiek genoemd. Elke maand wordt de gemiddelde maandpiek berekend: dat is het gemiddelde van uw maandpieken van de voorbije 12 maanden.

Het opladen van uw EV heeft een impact op uw factuur omdat uw maandelijkse piek wordt bepaald door de hoeveelheid huishoudelijke apparaten die tegelijkertijd worden gebruikt.

 

Ik heb een klassieke meter >

 

De berekeningsmethode voor wie nog een analoge meter heeft, verandert ook. Aangezien dat toestel geen pieken (kW) registreert zoals de digitale meter, worden uw nettarieven als volgt berekend:

– Een deel van uw nettarief bestaat uit een vaste bijdrage die overeenkomt met een maandelijkse piek van 2,5 kW: de minimale bijdrage voor huishoudens met een digitale meter.

– Het overige deel blijft berekend zoals voorheen, op basis van uw werkelijk afgenomen energie (kWh). Belangrijk om weten is dat deze kWh-kosten hoger zijn dan bij een digitale meter.

 

Wanneer ik mijn EV thuis oplaad, zal dit een impact hebben op mijn gemiddelde energiekost?

 

Als je een digitale meter hebt, zal het thuis opladen van je EV je verbruik (volume) en je piekbelasting verhogen. De toename van de piekbelasting zal de netkosten verhogen, maar de toename van het verbruik zal resulteren in een lagere energiekost per kWh. In het vorige voorbeeld van een typisch huishouden zie je dat de verschillen klein zijn per kWh voor voorbeeld 1 en voorbeeld 4.

 

Enkele tips om te overwegen:

– Als je je EV thuis één keer oplaadt, moet je in die maand altijd blijven opladen. Aangezien je al betaalt voor die kW-piek als je die één keer bereikt, kun je hem net zo goed de hele maand gebruiken.

 

– Iemand die zijn EV slechts één keer per maand thuis oplaadt, zal een hogere netwerkkost per kWh hebben omdat zijn volume verbruikte energie niet toenam samen met de piek.

 

 

Kan ik iets doen om de impact van het capaciteitstarief te verminderen?

 

Als u een klassieke analoge meter hebt, ligt uw piek vast op 2,5kW, dus hoeft u niets te doen.

– Spreid uw verbruik thuis. Probeer te vermijden dat u al uw huishoudtoestellen tegelijk gebruikt.

– Veel automerken bieden de mogelijkheid om het maximale laadvermogen direct op de auto aan te passen. Een verlaging van 11kW naar 6kW kan helpen om uw piek te verlagen. Wij raden u aan hiervoor contact op te nemen met uw autofabrikant.

– Als u in een plug-in hybride auto rijdt, is de maximale laadsnelheid van uw auto waarschijnlijk al laag (3,7kW). Hierdoor hoeft u zich geen zorgen te maken over hoge pieken.

 

Websites voor meer informatie:
https://www.vreg.be/nl/nieuwe-nettarieven

https://www.fluvius.be/nl/blog/wat-doet-fluvius-voor-jou/capaciteitstarief-nieuwe-berekening-nettarieven-vanaf-1-januari-2023

Heeft dit antwoord u geholpen?