Slim laden (Smart Charging)

Wat is Slim laden (Smart Charging)?

Als je over meerdere laadpalen en/of laadsystemen beschikt, kan het vermogen dat je nodig hebt behoorlijk oplopen. Om dit binnen de perken te houden, kun je via Blink kiezen voor Slim laden (Smart Charging). Wij zorgen er dan voor dat je optimaal gebruikmaakt van een beperkte totale capaciteit om je elektrische voertuigen op te laden, zonder die totale capaciteit ooit te overschrijden (wat altijd onaangename gevolgen heeft).

Wat is Lastverdeling (Load Balancing)?

Lastverdeling (Load Balancing) is de eenvoudigste vorm van Slim laden (Smart Charging). Als je over meerdere laadpunten beschikt, kunnen we via Lastverdeling (Load Balancing) het beschikbare vermogen evenredig verdelen over de laadpalen die in gebruik zijn. Om een eenvoudig voorbeeld te geven: stel dat je 22 kW vermogen ter beschikking hebt en over twee geïnstalleerde laadpunten beschikt. Als één voertuig aan het laden is, beschikt het over de volledige 22 kW. Als een tweede voertuig wordt toegevoegd, schakelt het Lastverdeling-systeem (Load Balancing-systeem) terug naar 11 kW per laadpalen.

Wat is een Laadnetwerkcontroller (LNC) (Charge Network Controller (CNC))?

Als je op je locatie over meerdere laadpalen beschikt, kun je ervoor kiezen om alle laadpalen via één modem met het Blink-platform te laten communiceren, en op afstand te bedienen. De eerste laadpalen is dus een volledig communicerende (slimme) laadpalen. De andere (goedkopere laadpalen zonder modem) zijn hieraan gekoppeld. Zo bespaar je op de maandelijkse kosten voor het data-abonnement en kunnen alle laadpalen centraal worden beheerd en ingesteld. Die eerste laadpaal noemen we een Laadnetwerkcontroller (Charge Network Controller). Deze kan niet alleen alle communicatie stroomlijnen, maar beschikt ook over geavanceerde mogelijkheden voor Slim laden (Smart Charging) waarmee alle laadpalen (zowel de slimme laadpaal als de andere laadpalen) op een slimme manier kunnen worden aangestuurd.

Wat is Dynamische lastverdeling (DLV) (Dynamic Load Balancing (DLB))?

Als het beschikbare vermogen voor je laadpunten sterk afhangt van het andere verbruik (thuis of op het werk), biedt Dynamische lastverdeling (Dynamic Load Balancing) een ideale oplossing. Door dat andere verbruik voortdurend te monitoren, wordt het totale vermogen voor de laadpunten voortdurend aangepast zodat het maximale vermogen op je locatie nooit wordt overschreden!