Hoe kan ik onderweg laden?

Waar vind ik publieke laadstations?

Op dit moment worden overal in Europa publieke laadpalen geïnstalleerd. In verschillende navigatiesystemen zijn de locaties ervan al opgenomen. Je kunt ook alle publieke laadstations raadplegen in EVA, je klantenplatform. Er zijn ook websites en apps beschikbaar die je helpen een laadpalen in je buurt te vinden. Enkele veelgebruikte websites zijn bijvoorbeeld oplaadpalen.nl en chargemap.com.

Kan ik overal opladen?

Blink heeft in de Benelux een overeenkomst met vrijwel alle partijen die publieke laadpaal exploiteren en deelnemen aan de zogeheten interoperabiliteit. Ook buiten die grenzen doen wij er alles aan om dergelijke roamingovereenkomsten af te sluiten. Als klant kun je altijd ons klantenportaal raadplegen (zie tabblad: Kaart / Locaties (Map / Locations). Daar vind je een overzicht van alle laadpalen in Europa waartoe je toegang hebt met onze laadpas of app.

Kan ik een aanvraag voor een publiek laadpunt indienen bij mijn gemeente of stad?

Dat verschilt per gemeente/stad. Niet alle gemeenten of steden hebben al een beleid opgesteld om hun inwoners te ondersteunen om voor hun elektrisch voertuig toegang te krijgen tot laadinfrastructuur. Er zijn wel een aantal gangbare regels die veel gemeenten en steden hanteren.

Dit zijn de voorwaarden voor de aanvraag van een laadpaal:

  • Je kunt een verzoek tot het plaatsen van een laadpaal indienen wanneer je in bezit bent van een elektrisch voertuig.
  • Je aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als je zelf geen mogelijkheid hebt om een laadpaalop je eigen terrein te plaatsen.
  • De aanvraag voor de plaatsing van een laadpaal moet betrekking hebben op een vrij toegankelijke publieke ruimte; ruimten die belemmerd worden door poorten, slagbomen, hekken en vergelijkbare belemmeringen worden uitgesloten.
  • De gemeente of stad is eigenaar van de grond en daarom ook altijd de eindbeslisser over de locatie van een laadpaal.
  • Voor een elektrisch voertuig kan slechts eenmaal een laadpaal worden aangevraagd, ongeacht of het voertuig in eigendom of bezit overgaat op een andere eigenaar.
  • De bestuurder heeft geen exclusieve rechten op het gebruik van een publieke laadpaal.
  • Sommige gemeenten of steden bieden ook andere mogelijkheden voor het indienen van een aanvraag voor een publieke laadpaal. Vraag dit na bij je gemeente of stad.
  • Blink werkt samen met Stad Antwerpen voor het plaatsen van publieke laadpalen.